top of page
Logo#23272a.png
  • Writer's pictureNicoleta Copaci

Tot ce trebuie să știi despre TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Dacă plănuiești să aplici la studii peste hotare, susținerea unui examen internațional de limbă străină este un must-have, iar dacă îți vei face studiile în limba engleză, cel mai probabil este că te vei întâlni cu TOEFL (Test of English as a Foreign Language).


TOEFL este unul dintre cele mai populare teste standardizate de evaluare a cunoștințelor în limba engleză, fiind acceptat în întreaga lume de mai mult de 11 000 de universități.

Există 3 versiuni ale testului TOEFL: CBT (Computer-based Testing), PBT (Paper-based Testing) și iBT (Internet-based Testing), ultimul fiind cel mai răspândit, comod și având durata cea mai mică de obținere a rezultatelor.


În Chișinău sunt câteva centre de susținere TOEFL (toate oferă TOEFL iBT): ASEM (str. Bănulescu-Bodoni 59), STUDIUM-plus (bd. Moscovei 3/6), Foundation for Advancement of Moldova (str. Pușkin 45). Testul are loc o dată sau de câteva ori pe lună, iar înregistrarea se face pe website-ul oficial www.ets.org/toefl, cu cel puțin două săptămâni înainte de data testării. Testul TOEFL iBT durează în jur de 4 ore, iar prețul în Moldova este de 180$.


Testul TOEFL are 4 secțiuni: Reading, Listening, Speaking și Writing, cu un scor total de 120 puncte (câte 30 pentru fiecare secțiune).


1. Reading - în această secțiune vei citi diferite fragmente de text, pe baza cărora va trebui să răspunzi la întrebări. În total sunt 30-40 întrebări și ai între 54 și 72 minute ca să răspunzi la ele.


2. Listening - în această secțiune vei asculta 2-3 conversații și 3-4 lecții, după care vei răspunde la întrebări legate de ele. În total, această secțiune durează 41-57 minute pe un total de 28-39 întrebări.


3. După finalizarea acestor două secțiuni, ai o pauză de 10 minute.


4. Speaking - aici ai de îndeplinit 4 task-uri (de două tipuri) timp de 17 minute. În cadrul unui așa-zis “independent speaking task”, ți se cere să spui și să îți argumentezi părerea în legătură cu o temă. Ai un timp de pregătire de 15 secunde, iar pentru a răspunde ți se rezervă 45 secunde. Urmează apoi 3 sarcini de tipul “integrated speaking tasks”, unde mai întâi asculți sau citești despre ceva și apoi răspunzi la întrebarea dată (de obicei, te întreabă să faci un rezumat oral al informației). Timpul de pregătire este de 20-30 secunde, iar cel pentru răspuns - 60 secunde.


5. Writing - ai 2 task-uri în limita a 50 minute. La “integrated writing task” vei citi un fragment și vei asculta o mini-lecție, pe baza cărora vei avea de scris un eseu timp de 15 minute. Pentru “independent writing task” va trebui să îți expui opinia personală în legătură cu o temă dată, încadrându-te în 30 minute.


La sfârșitul testului, vei putea vedea imediat scorurile tale neoficiale de la secțiunile Reading și Listening, acestea fiind calculate automat. Scorul oficial este afișat după 6 zile de la luarea testului.


Este important să te interesezi din timp de cerințele minime pentru nivelul de engleză ale universităților la care vei aplica. În general, majoritatea universităților cer un scor TOEFL în intervalul 90-100, dar dacă plănuiești să aplici la o universitate de top, ar fi recomandat să obții mai mult de 100. Unele universități ar putea avea cerințe mai exacte, cum ar fi, de exemplu, cel puțin 25 puncte la fiecare secțiune.


Dacă vrei să ”împuști doi iepuri dintr-o lovitură” și să obții un 10 din oficiu la BAC-ul de engleză, menționăm că ai nevoie de un punctaj minim de 86 pentru clasele simple sau 110 pentru clasele bilingve.


La final de articol, îți propunem câteva resurse gratuite și utile pentru pregătirea de TOEFL:#toeflpreparation #toeflmoldova #englishtest #university admission

bottom of page