top of page
Logo#23272a.png
  • Writer's pictureLaura Catărău

Success Story din Germania - Laura Catărău


Catărău Laura


Sustainable Management and Technology

Technische Universität aus München TUM

Straubing, Germania


"Începând cu octombrie 2021, sunt studentă la Technische Universität aus München, Campus Straubing, la facultatea Sustainable Management and Technology, cu predare în limba engleză.


Perioada de aplicare la universitate în Germania îți va confirma unele stereotipuri referitor la birocrația germană și anume ceea ce ține de alcătuirea setului de documente. Însă, înainte de aceasta, ar fi recomandat ca aplicarea la universitatea să se înceapă cu o etapă super importantă: THE RESEARCH. Do your research! For real! Universitățile germane au mai multe cerințe față de tine, iar tu trebuie să le cunoști ca să fii pregătit/ă.


Întâi de toate, limba germană nu este atât de ușor de învățat și dacă you got hit by „The German Dream”, e nevoie de o perioadă anterior studiilor pentru a studia limba. E cert că există facultăți cu predare în limba engleză, dar ele sunt mai puține și, respectiv, șansele vor fi mai puține pentru a fi acceptat/ă. Însă, e posibil! Recomand, totuși, cunoașterea limbii germane pentru viața de zi cu zi, comunicarea pentru chirie, potențialul part-time job, etc. Odată ce ai învățat limba, sunt mai multe certificate pe care le-ai putea obține. Ar fi bine să fie DaF 4*4 pentru germană, pentru că practic fiecare universitate îl acceptă pe acesta. Odată ce începi a face research pe universități, verifică care e testul cerut la universitatea ta și începe să te pregătești. Pentru limba engleză, recomand TOEFL/IELTS, sunt mult mai la căutare de universități. Punctajul, la fel, îl găsești pe site-urile universităților.


Mai apoi, va urma perioada în care la calculator vei avea foarte multe tab-uri deschise, vei trece de la un link la altul, dar viața în Germania e mai grea decât procesul de aplicare de acasă. Deci, gândește-te la asta ca la o pregătire intensivă. Studiază facultățile, uite-te la program și alege ce e potrivit pentru tine. (E ok să nu știi ce e potrivit încă, dar recomand să vezi totuși cerințele, pentru a le putea anticipa.) Majoritatea universităților au o colaborare cu site-ul uni-assist.de, unde va trebui să îți faci cont și să atașezi documentele tale, dar și le vei transmite ulterior documentele prin poștă. Ca toți cei care aplică în Germania, tu vei vedea colegii tăi cum aplică la universitățile lor din alte țări, condiționat, dar tu vei aștepta diploma de bac. And that’s totally ok, nu ești primul/a! De asta, până ce absolvești, BAC-ul e prioritatea ta nr. 1, pentru că notele tale vor fi transferate în sistemul german de notare și ele vor conta în procesul de admitere. Recomand ca în clasa a 12-a să te pregătești pentru a susține examenul pentru limba străină și BAC-ul. Să nu-ți fie rușine să te pregătești pentru BAC!


Însă, până ce tu ai diploma de BAC, tu ai de pregătit documente și probabil să le traduci în limba germană/engleză. Printre astea se numără scrisori de motivare, de recomandare, CV și altele, în dependență de universitate. În scrisoarea de motivare, pe care e necesar să o adaptezi la facultatea la care aplici, poate sună banal, dar scrie în stilul tău. Scrie sincer și, efectiv, arată cine ești tu. Folosește cuvintele tale și fii autentic/ă! E important să adaptezi conținutul la facultate, pentru că persoanele din comisia de admitere vor să știe că tu acolo vrei și tu înțelegi unde vii, dar cel mai important, ascultă-te pe tine și fii TU!


Odată ce ai diploma de BAC, numărătoarea inversă începe! Deadline-ul în 2021, din cauza situației pandemice, a fost 31 iulie, ceea ce îți dă puțin timp, odată ce diploma e primită, iar dacă deadline-ul va fi, în viitor 15 iulie, diploma de BAC trebuie să fie unicul element lipsă. Recomand să îți faci o înscriere la Ambasada Germaniei din Republica Moldova în prealabil. Pe 31 mai sărbătorește prin a intra pe site-ul Ambasadei, făcându-ți o programare. E necesar ca documentele tale (diploma de BAC, certificatul de cunoaștere a limbii străine, pașaportul, foaia matricolă ș.a.) să fie ștampilate la ambasadă, din diverse motive legale. Cetățenia română e, de asemenea, un element important, pentru că ești considerat/ă din UE, dar nu internațional. Asta e important, deci recomand să pui un reminder. Efectiv, totul e pe site-ul universităților și cu calm le vei înțelege pe toate.


Așteptarea rezultatelor e așa de painful, pentru că îți e frică să nu rămâi fără loc la universitate, daaaaar ele vin, poate mai repede decât te-ai aștepta. Eu am fost acceptată la 4 facultăți din 5 și sufletul meu îmi spunea: „Du-te la TUM!!!!”. Facultatea era pe placul meu și TUM e o universitate de renume în Germania. Plus la aceasta, zona Bavariei e cea mai dezvoltată zonă a Germaniei din punct de vedere economic, industrial, cea mai frumoasă natură, cele mai mari salarii, deci, cu multe oportunități. Eu voi fi în campusul Straubing, un pic mai departe de München, dar odată ce am analizat asta, am avut noroc aici. Chiria în München e foarte greu de găsit și eu sunt o persoană căreia îi plac mai mult orașele mici, cute, ce oferă o intimitate aparte. (Es gibt keine weitere Wege in Straubing. – Nu sunt drumuri lungi în Straubing, cu bicicleta ajungi peste tot.)


E important să fii conștient/ă că alegi Germania și ce înseamnă tot acest proces. Universitatea e gratuită, dar sunt cheltuieli semnificative la aplicare, de trai și tu și părinții tăi/părintele tău trebuie să discutați despre asta. Ei/el/ea trebuie să fie on board cu aceasta. Recomand să ții o discuție cu ei/el/ea și să le/îi explici visul tău. Eu m-am bucurat de susținerea lor și a unei prietene de-ale mele, ale altor persoane care deja studiază în Germania și le sunt profund recunoscătoare. Viața ta de adult/ă va începe, dar la început, ai cu siguranță nevoie de ajutor și e ok să-l accepți și să pui toate întrebările necesare. Eu am aflat că am fost acceptată în prima zi a unui proiect Erasmus și eram mega fericită și aveam un „I will conquer Germany” vibe. Și încerc să îl mențin!


Pe final, de ce Germania? Long story short, eu am ales Germania din motive personale, dar am ajuns să descopăr țara asta pas cu pas. Din punctul meu de vedere, dacă nu lupți cu birocrația germană și o îmbrățișezi, vei realiza câte oportunități are țara asta de oferit. Ei pun foarte mult accentul pe faptul că în perioada de studenție, e timpul să înveți și să dedici timp universității. În Germania ajung unii dintre cei mai curajoși studenți, iar tu poți fi unul dintre ei! Statul german oferă o mulțime de ajutoare sociale și te va ajuta să te pui pe picioare, doar să știi la ce uși să bați. Efectiv, în Germania, cu cât dai mai mult, cu atât vei primi mai mult. Și asta e așa de ... normal. Asta e așa cum ar trebui să fie și eu vreau să mă bucur de normalitatea corectitudinii și obiectivității. "




bottom of page