Nicoleta Copaci
Social media și admiterile la universitate - este vreo legătură?
Știai că un sondaj despre college admissions din 2019 a arătat că 36% dintre ofițerii de admitere au accesat paginile de social media ale candidaților înainte de a lua o decizie?
Trăind într-o eră atât de digitalizată, în care orice răspuns poate fi găsit pe internet, nu ar trebui să fii șocat de faptul că universitățile folosesc informația din mediul online ca să afle mai multe despre tine.
E important, respectiv, să fii conștient atât de postările tale publice de pe social media, dar și de rezultatele unui Google search cu numele tău. Noi credem că e mai bine să nu riști, impactul rețelelor tale de socializare asupra aplicației poate fi atât negativ, cât și pozitiv.
Cu siguranță îți dai seama ce detalii din viața ta personală ar putea dăuna profilului tău de aplicant: poze compromițătoare și activități ilegale (de exemplu cu băuturi alcoolice dacă ai mai puțin de 18 ani), limbaj rasist sau comentarii ofensatoare. Din categoria mai "light" putem puncta părerile profund contradictorii și postări cu greșeli gramaticale în engleză. De asemenea, fii atent la ce etichetări de la alte persoane sau conturi dubioase apar la tine pe pagină.
Să vedem, însă, cum poți lăsa o impresie bună comisiei de admitere datorită paginilor tale de social media: adaugă poze cu premii sau concursuri câștigate și cu activitățile tale de voluntariat, scrie postări despre experiențele importante din viața ta. Vei avea de câștigat dacă pe contul tău se vor găsi postări care reflectă valori și trăsături de caracter potrivite unui viitor student sau comentarii informate despre evenimentele curente, prin acestea vei da dovadă că îți pasă de viața socială a comunității.
Ar fi bine să știi că rețelele de socializare utilizate cel mai des de comisia de admitere sunt Facebook, Instagram, Twitter sau YouTube, dar să nu uităm și de alte conturi în care figurează numele tău și cărora nu le dai o importanță mare în legătură cu ce postezi, cum ar fi Reddit sau Pinterest. Acestea din urmă ar putea să te defavorizeze fără să îți dai seama.
La sondajul menționat mai sus au participat aproape 300 de ofițeri de admitere de la diferite universități din SUA. Nu există un astfel de sondaj al admiterilor din Europa, dar asta nu înseamnă că profilul tău de pe social media nu ar avea nicio importanță în cazul universităților europene.