top of page
Logo#23272a.png
  • Writer's pictureNicoleta Copaci

Scrisoarea de recomandare pentru admiterile în străinătate

Indiferent unde aplici, vei avea nevoie cel mai probabil de cel puțin o scrisoare de recomandare. Aceasta este o parte importantă din aplicația ta și, respectiv, trebuie să i se acorde o mare atenție. În acest articol, vom aborda momentele-cheie ce țin de scrisoarea de recomandare pentru studii în străinătate.


1. Cine trebuie să îți facă scrisoarea de recomandare?


Pe scurt: cine te cunoaște foarte bine. Fie că ți-e profesor, mentor, supervisor la un proiect/internship, această persoană trebuie să te cunoască personal și să știe ce activități ai făcut, cum ai progresat, care sunt calitățile tale și să dea exemple concrete care să ateste aceste lucruri. Această persoană nu poate fi părintele tău, o rudă sau un prieten, ci cineva fără o legătură personală cu tine și, respectiv, fără o opinie subiectivă asupra personalității tale.


2️. Ce trebuie să conțină o scrisoare de recomandare bună?


O scrisoare bună trebuie să conțină exemple concrete de activități sau realizări, și să nu fie doar o enumerare de calități. Pe lângă atestarea succeselor academice, o scrisoare bună trebuie să facă referire și la personalitatea ta. De asemenea, persoana care te recomandă trebuie să includă de cât timp te cunoaște și în ce context.


3. Îți poți scrie tu singur scrisoarea de recomandare?


Da, dar nu e recomandat. Chiar dacă îți scrii tu singur scrisoarea de recomandare oricum vei avea nevoie de semnătura profesorului, iar de multe ori, profesorul va trebui să trimită scrisoarea de pe propriul email. Pericolul cel mai mare în cazul în care îți scrii propria scrisoare e că admission committee s-ar putea să își dea seama de asta și să îți dea reject pe loc.


4. În ce limbă trebuie scrisă scrisoarea de recomandare?


Dacă aplici la un program în engleză, ideal e să fie scrisă direct în engleză. DAR, mai important e ca persoana care te recomandă să te cunoască bine decât nivelul de engleză pe care îl ai. În cazul în care scrisoarea este în română, o poți oricând traduce cu ajutorul unui profesor de engleză sau la o traducere legalizată.


Vrem să menționăm că de multe ori se crede că o scrisoare bună de recomandare este responsabilitatea profesorului. O recomandare bună este, de fapt, muncă în echipă, iar tu, fiind cel interesat, ar trebui să conduci cu acest proces și să fii principalul responsabil. Îți propunem mai jos și două sfaturi practice care te vor ajuta atunci când vine momentul să ceri o scrisoare de recomandare de la un profesor sau mai mulți:


Contactează profesorul din timp. Oferă-i toate detaliile necesare și stai la curent cu progresul scrisorii. E responsabilitatea ta ca scrisoarea să fie făcută la timp, respectiv, nu te rușina să întrebi politicos despre progresul scrisorii dacă au trecut deja câteva săptămâni și deadline-ul se apropie.


Contribuie și tu la redactare. Menționează punctele-cheie pe care ai vrea să se bazeze scrisoarea de recomandare, furnizează exemple și detalii concrete (având atâția elevi, profesorul nu poate ține minte totul), ajută cu formularea în engleză dacă e nevoie.


Astfel, ai toate șansele să obții o scrisoarea excelentă de recomandare și totodată, să demonstrezi o atitudine matură, pentru care profesorul îți va fi foarte recunoscător.


bottom of page