top of page
Logo#23272a.png
  • Writer's pictureNicoleta Copaci

Early Admission - ce este, să aplici sau nu?

Early admission sau admiterea timpurie îți dă posibilitatea de a aplica mai devreme și, respectiv, de a afla mai devreme dacă ai fost admis. Acest tip de admitere este preponderent oferit de universitățile din SUA și se întâlnește destul de rar in Europa.


Sunt două tipuri de early admission:


▪️early decision (ED), care e binding: în caz că ești admis/ă, ești obligat/ă să accepți oferta și să devii student la universitatea respectivă. Pentru ED, aplici DOAR la o singură universitate.


▪️early action (EA), care e non-binding: chiar dacă ești admis/ă, poți alege să înveți la o altă universitate. Pentru EA, poți aplica la câteva universități.


La early admission de obicei aplici prin noiembrie și primești răspunsul prin decembrie, înaintea deadline-ului obișnuit (dar nu întotdeauna este cazul). Avantajul principal este că în cazul că ești admis/ă, nu mai trebuie să cheltui timp și resurse pe alte aplicații. Menționăm că pachetul de documente necesar pentru a aplica la early admission este la fel ca și cel pentru regular admission.


Cum să știi dacă să aplici sau nu la early admission?


Poți aplica dacă:


✔ ai făcut îndeajuns research despre universități și programe și ești 100% hotărât unde vrei să aplici

✔ pentru ED: ai găsit universitatea ta de vis din punct de vedere academic, social, financiar (de exemplu oferă need-blind admission) și geografic.

✔ ai un profil academic foarte puternic

✔ ai scoruri mari la SAT și TOEFL

✔ ai îndeajuns timp să pregătești documentele necesare


Nu are sens să aplici dacă:


✖️ nu știi așa multe despre universități și programe oferite

✖️ aplici doar ca să fie

✖️ nu ești așa sigur/ă de universitățile alese

✖️ nu ai scor așa mare la SAT și TOEFL

✖️ ai nevoie de notele din primul semestru în clasa a 12-a ca să îți ridice media generală

✖️ ai puțin timp rămas până la deadline.


Îți mărește early admission șansele de a intra la universitatea dorită?


Not necessarily! La early admission de obicei aplică candidați foarte puternici. Respectiv, chiar dacă o universitate are un procentaj mai mare de admitere dacă aplici mai devreme, acesta poate fi din cauza unui număr mai mare de candidați puternici și o concurență mai strânsă.bottom of page