Nicoleta Copaci
Cuvinte-cheie pe care trebuie să le știi
Ai început să cercetezi universitățile care îți plac, dar tot întâlnești termeni în engleză pe care nu îi știi? Vom încerca mai jos să explicăm termenii cel mai des folosiți pe website-urile universităților.
🔹Bachelor’s degree - diplomă de licență, prima treaptă a studiilor universitare, de obicei imediat după finisarea liceului.
🔹Undergraduate degree - are același sens ca și Bachelor’s degree.
🔹Graduate degree - urmează după undergraduate studies. Poate fi ori Master’s degree (masterat), ori PhD (doctorat).
🔹 Foundation year - anul zero (asemănător cu clasa 0 la școală). Unele universități oferă posibilitatea de a face un foundation year înainte de a începe licența propriu-zisă pentru acei care nu îndeplinesc cerințele de intrare: nivel de engleză scăzut, cunoștințe insuficiente în domeniu etc.
🔹 Major - specialitatea/facultatea. În Europa, aplici la un anumit major de la bun început, pe când în SUA, de exemplu, aplici la universitate mai întâi, iar major-ul ți-l alegi mai târziu (anul doi).
🔹 Double major - un program în care alegi să studiezi două specialități în același timp, de obicei din același departament (e.g., English Literature & History).
🔹 Exchange semester/year - un semestru sau an în care ai un schimb de experiență la altă universitate, sau în altă țară. Multe programe oferă această oportunitate de obicei în penultimul sau ultimul an.
🔹 Alumni - foști studenți care deja au absolvit universitatea.
🔹 Regular admission - admitere obișnuită, în care ai un deadline standard până când să trimiți aplicația ta (e.g., 1 Mai pentru universitățile din Olanda).
🔹 Early admission - admitere timpurie, care îți dă posibilitatea de a aplica mai devreme și, respectiv, de a afla mai devreme dacă ai fost admis. De obicei sunt restricții la acest tip de admitere, de exemplu, un număr restrâns de universități la care poți să aplici.
🔹 Rolling admission - admitere continuă, aplicațiile sunt analizate imediat cum sunt primite, respectiv, nu trebuie să aștepți până după deadline ca să poți afli răspunsul. Ai un deadline final și aici, dar e recomandat să aplici cât mai devreme.
Ce alte cuvinte-cheie ai mai întâlnit? Scrie-ne mai jos.
Articolul face parte din rubrica noastră Getting Started, creată pentru a te ajuta cu primii pașî în procesul de admitere în străinătate.